– Επιδοτείται πλήρως η κατάρτιση, η πρακτική άσκηση και η ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων
– Ηλίας Χατζηχριστοδούλου: Ιδιαίτερα ευνοϊκό πρόγραμμα που πρέπει να εκμεταλλευτείτε
Η παρουσίαση της δράσης «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για Άνεργους Νέους έως 29 ετών» ήταν το θέμα της ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Απριλίου 2013 στο Επιμελητήριο Πιερίας. Πολλοί επιχειρηματίες, αλλά και άνεργοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου και κατέκλυσαν την αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου να ενημερωθούν γύρω από το πώς μπορούν να επωφεληθούν από τη συγκεκριμένη δράση. Τους παρευρισκόμενους χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ενώ την παρουσίαση της δράσης έκανε η κα Πέννυ Αναστασάκη, Σύμβουλος της «Αθηναϊκής Αναπτυξιακής Α.Ε.».
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου υπογράμμισε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τους επιχειρηματίες, αφού δίνει τη δυνατότητα απασχόλησης καταρτιζόμενων νέων για πέντε (5) μήνες χωρίς καμία επιπλέον υποχρέωση, καθώς οι άνεργοι θα επιδοτηθούν τόσο για τη θεωρητική όσο και για την πρακτική τους κατάρτιση. Επιπρόσθετα, στους απασχολούμενους παρέχεται ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη, έναντι κινδύνου ατυχήματος, καθΆ όλη τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης. «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις και την τοπική αγορά, ειδικά από τη στιγμή που οι επιχειρηματίες μπορούν να διατηρήσουν τους καταρτιζόμενους και μετά το πεντάμηνο απαλλαγμένοι από εργοδοτικές εισφορές. Παράλληλα, θα βοηθηθούν και οι άνεργοι νέοι σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο», τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα δεν απαιτείται ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα.
Τα πλεονεκτήματα του προγράμματος
Η κα Αναστασάκη επεσήμανε πως στόχος της δράσης είναι να βοηθήσει τους άνεργους νέους (με βασική προϋπόθεση να έχουν κάρτα ανεργίας) να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα έχει ήδη «ανοίξει» με τους άνεργους να μπορούν να υποβάλλουν τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση από τις 15 Απριλίου 2013 και έχοντας προθεσμία έως τις 20 Μαΐου 2013. Η αίτηση υποβάλλεται μέσω διαδικτύου και της ειδικής ιστοσελίδας www.voucher.gov.gr. Με αναλυτικό τρόπο η κα Αναστασάκη εξήγησε πως η διαδικασία επιλογής των ανέργων γίνεται βάσει προκαθορισμένων κριτηρίων, τα οποία μοριοδοτούνται, όπως οι μήνες ανεργίας ή το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα κ.τ.λ.
Ο συνολικός αριθμός των ανέργων που θα ωφεληθούν ανέρχεται σε 35.000, από τους οποίους οι 15.000 θα είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ενώ οι υπόλοιποι 20.000 θα είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι ωφελούμενοι θα παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 80 ωρών σε κάποιον πάροχο κατάρτισης (Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης ΚΕΚ, Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ κ.τ.λ.). Θα ακολουθήσει πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις διάρκειας 500 ωρών (6 ώρες ανά ημέρα), η οποία θα βρίσκεται σε συνάφεια με τη θεωρητική κατάρτιση. Το εκπαιδευτικό επίδομα που θα λάβουν οι καταρτιζόμενοι ανέρχεται σε 2.700 ευρώ για τους απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε 2.400 ευρώ για τους απόφοιτους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Υποχρέωση των επιχειρήσεων, τόνισε η κα Αναστασάκη, είναι να μην απολύσουν κανέναν από τους ήδη υπάρχοντες υπαλλήλους τους, καθώς ο αριθμός των καταρτιζόμενων που μπορούν να απασχολήσουν βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το συνολικό αριθμό των εργαζομένων τους. Επίσης, υποχρέωση κάθε επιχείρησης είναι να εκπαιδεύσει τον άνεργο. «Αυτό που εμείς ζητάμε από τις επιχειρήσεις είναι να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους σύμφωνα με τις ανάγκες τους και να περιγράψουν το προφίλ τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γιατί βάσει αυτού θα γίνει η επιλογή του καταλληλότερου καταρτιζόμενου», σημείωσε προσθέτοντας πως βασικός στόχος της δράσης είναι ο καταρτιζόμενος να παραμείνει στην επιχείρηση ή την αγορά εργασίας και μετά το τέλος του προγράμματος.
Από την πλευρά του ο κ. Χατζηχριστοδούλου ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες και ανέργους ότι μπορούν να απευθύνονται στο Επιμελητήριο για οποιαδήποτε μορφή βοήθειας, αφού τα στελέχη του Επιμελητηρίου θα βρίσκονται δίπλα τους ώστε να υπάρξει σωστή υποβολή της αίτησης. Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει γύρω από το πρόγραμμα είναι πως τόσο η κα Αναστασάκη όσο και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου δέχθηκαν πλήθος διευκρινιστικών ερωτήσεων σχετικά με τη διαδικασία επιλογής και κατάρτισης, τις αιτήσεις, το χρονοδιάγραμμα της δράσης, τη μοριοδότηση κ.τ.λ., τις οποίες απάντησαν με προθυμία, ενώ πολλοί από τους παρόντες επιχειρηματίες ανταποκρίθηκαν συμπληρώνοντας επί τόπου τη σχετική αίτηση συμμετοχής στη δράση.